Kada je trenutak da mališani sa slikovnica prijeđu na složenije pripovijetke za djecu?

Prva knjiga s kojom će se dijete susresti je slikovnica. Dok je još maleno da bi shvatilo radnju, dijete će slikovnicu pipati, gristi i uživati u roditeljskom glasu dok mu se čita, a kako raste, tako će se sve više interesirati za ilustracije u njima.

Nakon slikovnica, idući korak su knjige s duljim pričama – pripovijetke za djecu, one u kojima, umjesto ilustracija, prevladavaju riječi, uz pokoju sliku.

Čitanje pripovijetki naglas uvodi djecu u bogati svijet čitanja,
a složenije priče pomažu im razvoju čitalačkih vještina.

S čitanjem pripovijetki za djecu možete krenuti i prije škole, odnosno prije nego dijete ‘službeno’ krene učiti čitati i pisati, već u dobi između 3. i 5. godine. Takve priče razvijaju slušalačke vještine i stvaraju svijest o pripovijedanju.

Ako je vaše dijete vidjelo stariju braću i sestre, prijatelje ili rodbinu kako čitaju knjige s duljim poglavljima i složenijom radnjom, vaš prijedlog da prijeđete na složene pripovijetke, sigurni će ga oduševiti!

Dok s djetetom sa slikovnica prelazite na složene pripovijetke,
donosimo četiri stvari koje trebate imati na umu:

1. Obratite pozornost na dob djeteta
Kad se govori o knjigama koje su prikladne dobi, ne govori se samo o jeziku ili, primjerice, nasilju u knjigama. Tako, recimo, serijal knjiga o Harryju Potteru nije idealan za početak jer je radnja prekomplicirana i riječ je o ‘zamršenom svijetu mašte’, piše Scholastic, pa bi trebalo izabrati nešto jednostavnije.

Umjesto toga, preporuka stručnjaka je izabrati nešto složenije pripovijetke za djecu koje su namijenjene početnicima. Savjetujte se s knjižničarima i odaberite knjige namijenjene prijelaznom razdoblju između slikovnica i ‘klasičnih’ knjiga.

Ako je dijete već malo starije, s klasikom nema greške. Okrenite se svevremenskim knjigama koje u svijetu književnosti imaju kultno mjesto, a i dalje je radnja dovoljno razumljiva i prilagođena njihovoj dobi.

2. Nemojte se odreći slikovnica
Djeca su navikla na slikovnice te se i dalje oslanjaju na ilustracije i slike koje im pomažu u vizualizaciji priče. Zato, nemojte prebrzo prijeći sa slikovnica na knjige bez ilustracija. Stručnjaci, naime, savjetuju da i dalje, ponekad, u rutinu ubacite i čitanje slikovnica, bez obzira na to što su već mnogo samostalniji u čitanju.

Kad čitate knjige u kojima prevladavaju riječi, a ne slike, pomozite djetetu da stvori sliku u svojoj glavi, na temelju riječi. Tu od velike pomoći može biti dijaloško čitanje kroz koje ćete s djetetom razgovarati o pročitanome. ‘Zaustavite se, pitajte dijete kako su zamislili pojedini događaj ili određenog lika iz knjige, potaknite ih da oblikuju slike koristeći vlastitu maštu’, preporučuju stručnjaci za Scholastic.

3. Neka čitanje bude interaktivno
Baš kao što biste razgovarali za vrijeme čitanja slikovnica, razgovarajte s djetetom i za vrijeme čitanja složenijih priča – razgovarajte o radnji i likovima, potaknite ih da predvide što će se sljedeće dogoditi.

Stručnjaci za Scholastic predlažu i izlaganje vlastiti misli i ideja o priči kako bi se proces razmišljanja ‘modelirao’ naglas. Tako ćete djeci pomoći da još bolje razumiju pročitano i više se uključe u priču.

Postavite pitanja poput ‘Hmmm, pitam se zbog čega je lik u knjizi nervozan?’ ili ‘Što misliš koji je njegov idući potez?’.

4. Nastavite zajedno čitati kroz odrastanje
Bez obzira na to što vaš mališan polako, ali sigurno postaje samostalan čitatelj, nemojte se odreći rutine zajedničkog čitanja. Neka se ona nastavi i kroz početak osnovne škole.

Naime, stručnjaci za Scholastic ističu kako je važno i dalje kroz niže razrede osnovne škole čitati djeci. Tada se, sve više i više, izlažu složenijim knjigama i kompliciranijim radnjama pa se mogu pojaviti i riječi koje ne razumiju ili ih ne mogu sami pročitati.

Zato je važna prisutnost starije osobe – roditelja, teta i stričeva, baka i djedova, starije braće i sestra, kako bi djeci objasnili one pojmove koje ne razumiju i tako ih potaknuli na daljnje čitanje i uživanje u svijetu književnosti.

Foto: Shutterstock
Izvor: Scholastic.com -Why You Should Start Reading Chapter Books to Your Kids