10 navika s kojima možete početi u ranom djetinjstvu, a pomoći će djeci zavoljeti knjige

Način na koji roditelji čitaju bebama, vrtićkoj djeci i onoj u predškolskom razdoblju i navike čitanja koje im usađuju može imati veliki utjecaj na to koliko će mališani voljeti knjige i koliko će biti spremni jednog dana i samostalno uživati u čitanju.

Postoje neke navike čitanja koje možete primijeniti već u ranom djetinjstvu, a djeci će pomoći zavoljeti knjige.

Navike čitanja koje potiču ljubav prema knjigama

Čitajte bogato ilustrirane knjige
Umjesto knjiga s fotografijama, birajte one obogaćene ilustracijama jer su one te koje pokreću dijalog, što je ključno za djetetov razvoj. Postavljajte pitanja na temelju ilustracija jer djeci u dobi između 16 i 24 mjeseca raste vokabular više nego u bilo kojoj drugoj dobi.

Počnite s najjednostavnijim riječima, kao što su ‘pas’ ili ‘drvo’ – ako vidite ilustraciju psa, postavite pitanja poput: Vidiš li psa?, Koje je boje pas?, Što pas radi?

Takvo znanje osnovnih imenica pomoći će djetetu da razvija i ostatak rečenice. Tako će ‘pas’ brzo postati ‘smeđi pas’, a zatim ‘smeđi pas trči’.

Čitajte djetetu dok vam sjedi u naručju
Stručnjaci ističu kako ‘ušuškano’ čitanje i maženje pomaže djetetu da knjige poveže s osjećajem bliskosti i ugode. Takvi će osjećaji pomoći djetetu da razvije samopouzdanje kad su u pitanju navike čitanja, što će mu kasnije biti iznimno korisno, pogotovo kad, recimo, treba čitati naglas pred razredom.

Istaknite i ono očito
Dok knjigu čitate kao odrasla osoba, mnoge dijelove uzimate zdravo za gotovo. Međutim, prilikom čitanja s djecom, tu naviku treba promijeniti – istaknite ime autora, opišite što pisac radi, pokažite djetetu kako držati knjigu, kao i da se rečenice čitaju slijeva nadesno te kako okretati stranice.

Poznavanje ovih osnovnih koraka olakšat će maloj djeci put prema samostalnom čitanju, kada za to budu spremni,

Povežite radnju priče sa stvarnim životom
Ako čitate knjigu u kojoj se spominje radnja poput, primjerice, odlaska u trgovinu, započnite s djetetom razgovor o tome kada ste zajedno išli u trgovinu. Djeci postavljajte otvorena pitanja (tko, što, gdje i zašto) kako biste otvorili dijalog.

Povezivanje zapleta knjige sa situacijom iz stvarnog života, koju je dijete doživjelo, pomaže mu da bolje zapamti radnju i riječi kojima će proširiti vokabular.

Koristite čitanje knjige za poticanje razgovora
Prilikom čitanja, nije bitno dovršiti knjigu. Ono što je važno je razgovor kojeg vodite tijekom čitanja.

U razvoju djetetovih kognitivnih i socijalnih vještina pomoći će odgovaranje na svako njegovo pitanje, bez obzira na to što se ponekad čini da im nema kraja.

I sami postavljajte pitanja na temelju ilustracija, što može biti odličan početak razgovora.

Ispuštajte šašave zvukove i oponašajte glasove
Krava, pas, ovca, prasak… Možda će vam u početku biti pomalo neugodno ili neobično oponašati pojedina glasanja ili zvukove, ali dijete ih treba čuti. Uz to, sigurno će mu se svidjeti i uživat će u vašoj ‘predstavi’.

Raznolikost zvukova i glasova važna je za rano opismenjavanje, što će na kraju dovesti do toga da dijete prepoznaje foneme ili glasovne jedinice od kojih se sastoje riječi.

Opskrbite se interaktivnim knjigama za djecu mlađu od 2 godine
Knjige s teksturom, zvukovima ili na preklapanje izvrsne su za interaktivno čitanje, kao i za djecu s kratkim rasponom pažnje jer imaju moć zaokupiti njihovu pozornost.

Ovakve će ih knjige zainteresirati i za kasnije čitanje knjiga s bogatim ilustracijama, odnosno s tekstom.

Potaknite dijete da ‘predviđa’ što će se dogoditi
Što misliš da će miš iduće napraviti?, Što misliš da će dječak sljedeće nacrtati? Postavljajte takva pitanja jer, ako ga potičete da predvidi što će se dogoditi u priči ili se prisjeti što se prethodno dogodilo, pomažete mu da nauči samostalno čitati.

Ova praksa čini čitanje zabavnijim – dijete će uživati u mogućnosti predviđanja kraja, a uz to, pomoći će djetetu postati bolji pripovjedač.

Koristite ilustracije kako biste istaknuli boje, oblike, brojeve
Stručnjaci ističu kako je znati brojati jednako važno kao i naučiti čitati. Jedna je stvar kada znaju brojati od 1 do 10 napamet, no sasvim druga kada su u stanju prepoznati i razumjeti brojeve, kao i boje i oblike u stvarnom svijetu.

Razgovori uz čitanje u kojima postavljate pitanja poput Koliko jabuka ima u košari?, pomažete djetetu da razumije brojeve, kao i druge matematičke asocijacije, što će mu kasnije olakšati analizu stvarnih i težih matematičkih problema

Pratite dijete
Ako tjerate dijete da mirno sjedi i čita, čitanje će smatrati kaznom. Umjesto toga, slijedite djetetovu pažnju.

Kada izgubi interes, neka trči po sobi ili se igra, no neka se nakon nekoliko minuta ponovno vrati knjizi.

Nemojte svaki put odustati kada kaže kako mu je dosadno. Nastavite čitati i komentirati priču, velika je vjerojatnost da vam se, iz znatiželje, ponovno pridruži.

Izvor: Reader’s Digest – 11 Early Reading Habits That Make Young Kids Love Books
Foto: Pexels