Knjiga je uvijek dobra ideja, ali znate li koje je najbolje vrijeme za čitanje mališanima?

Nedavno smo na društvenim mrežama postavili anketu vezanu za navike čitanja s djecom, a jedno od pitanja odnosilo se i na vrijeme za čitanje djeci. Među ponuđenim odgovorima bili su jutro, kroz dan i prije spavanja, najviši postotak dobila su posljednja dva, što nas je potaknulo da istražimo postoji li ‘pravo’, odnosno najbolje vrijeme za čitanje djeci. 

Prije svega, važno je naglasiti kako je svako vrijeme za čitanje – dobro vrijeme za čitanje. Kojigod dio dana odaberete, djeca će od čitanja imati višestruke koristi: stvaraju čitalačke navike koje u njima mogu potaknuti ljubav prema čitanju, utječe na njihov kognitivan i emocionalan razvoj, proširuju vokabular, a odlično je i za međusobno povezivanje. Ipak, vrijeme prije popodnevnog sna ili večernjeg spavanja pokazalo se kao izuzetno praktično i najbolje vrijeme za čitanje. Stručnjaci ističu kako su priče za laku noć odlične za ušuškavanje i povezivanje djeteta i roditelja, a uspostavlja se i rutina koja pomaže umiriti dijete. 

Najbolje vrijeme za čitanje je prije sna – popodnevnog ili večernjeg

Naravno, i ostatak dana dolazi u obzir za čitanje i nećete pogriješiti kadgod posegnete za knjigom. Stručnjaci preporučuju da za čitanje odaberete vrijeme kad je dijete nahranjeno, čisto i kad ima fokus. Knjige su također dobrodošle kad zapnete u gužvi čekajući, što potvrđuje da je čitanje odličan saveznik kroz cijeli dan. Takvo čitanje posebno dobro funkcionira u danima kad ne možete pronaći vrijeme za čitanje, a i dalje želite djetetu osigurati dnevnu dozu knjige.

Baš i kao kod beba, i kod todlera se kao idealno vrijeme za čitanje ističe ono prije popodnevnog sna i prije spavanja. Čitanje (barem) jednom dnevno odličan je cilj kojem treba stremiti, kažu stručnjaci, i dodaju da uspostavljanje konkretnog vremena za čitanje im pomaže naučiti kako sjediti s knjigom, ali i opustiti se. Naravno, to ne isključuje da s djetetom možete čitati svaki put kad vam se čini da je mališan raspoložen za knjigu. 

Preporuka je čitati barem 20 minuta dnevno, što je u prosjeku 1-2 priče. Ako dijete više ne spava popodne, pokušajte izdvojiti 10 minuta u mirnijem dijelu dana, a zatim čitati još toliko prije spavanja, što će ih opustiti, pomoći da brže zaspu i imaju kvalitetniji san. Kako smo i ranije pisali, stručnjaci za čitanje preporučuju razdoblje između 18:30 i 20:30 jer, tvrde, djeca kasnije postaju preumorna. Osim što vrijeme za čitanje prije spavanja razvija njegovu usmenu komunikaciju, sposobnost slušanja i prepoznavanja jezika te utječe na socijalni i emocionalni razvoj, poboljšava pažnju mališana i podučava, stručnjaci neprestano naglašavaju kako je čitanje prije popodnevnog ili večernjeg spavanja bitno zbog opuštanja. Kažu kako je vrijeme za čitanje prije sna idealno da dijete opusti um i tijelo. Čak i ako je dijete prije spavanja jako aktivno i ako vam se učini nemirno ili puno energije, čitanje prije spavanja može mu pomoći da ‘optlovi’ u jedan drugačiji svijet gdje će se opustiti prije nego utone u san. 

Čitanje prije spavanja može poboljšati san

Jeste li se ikad zapitali zašto vam se počne spavati dok čitate? Postoji zapravo mnogo razloga zašto nam čitanje može pomoći da bolje spavamo. Naime, prilikom čitanja, mozak počne usporavati i razina kortizola u tijelu počinje se smanjivati. To znači, pojašnjavaju stručnjaci, da će vrijeme za čitanje prije spavanja djeci pomoći da se osjećaju opuštenije i imat će manje problema sa spavanjem. Osim toga, čitanje prije spavanja može poboljšati kvalitetu sna tako što će djeci odvratiti pozornost od bilo kakve buke ili smetnji koja se događa oko njih. Ako djeci misli ubrzano “rade”, čitanje im može pomoći u smirivanju kako bi lakše utonula u san.

Jedan od benefita čitanja prije spavanja je poboljšavanje kvalitete dječjeg sna jer se, kad se stvori navika, odašilje signal da je vrijeme za spavanje. Dakle, čitajući knjigu prije spavanja, djeca pripremaju svoje tijelo za spavanje i tako iz tih sati izvlače maksimum.

Kod izbora knjiga, držite se sadržaja koji smiruje i opušta. Priča koju odaberete ne mora biti dugačka i složena – birajte i jednostavnije forme u kojoj će biti dovoljno “materijala” da se klinci pripreme za spavanje.

Izvor: Kidshealth.org – Reading books to babies, Toddler reading time
Start Sleeping – The importance of bedtime reading for children
Twinkl.hr – Benefits of reading before bed for children
Foto: Shutterstock