Kako, kao roditelji, čitanjem možete pomoći u razvoju vještina kritičkog razmišljanja kod djece?

Kritički pogled na situacije oko sebe jedna je od najvrjednijih vještina koju osoba treba razviti. Uz stjecanje vještina rješavanja problema i sposobnosti samostalnog razmišljanja, iznimno je bitno razviti i kritičko razmišljanje kod djece. Ono će djetetu pomoći da formira vlastiti mišljenje, vjeruje vlastitim prosudbama i lakše se snađe kad su u pitanju složeniji problemi i situacije. Roditelji imaju važnu ulogu u razvijanju kritičkog razmišljanja kod djece, što počinje već u najranijim danima i prvim pitanjima “zašto?”.

Kritičko razmišljanje kod djece razvija se i odgovaranjem na mnogo, mnogo pitanja

Mala djeca postavljanju mnogo pitanja, što roditelje ponekad zna i izmoriti, no takva količina pitanja zapravo je odlična jer je tražiti odgovor na pitanja prvi korak u kritičkom razmišljanju. Stručnjaci ističu kako djeca svih uzrasta mogu početi učiti kritički razmišljati pa njihova pitanja ne treba zanemarivati, samo zato što su još premaleni. Kad se djeca od malih nogu uče kako postavljati različita pitanja i formulirati razne prosudbe na temelju objektivnih dokaza i logičke analize, tada odrastaju uvjerena u vlastitu sposobnost preispitivanja i rasuđivanja logikom, a ne emocijama, što je jedan od koraka u razvijanju kritičkog razmišljanja kod djece.

Što je više moguće, djeci treba objašnjavati stvari od malih nogu. Ako kod nekog pitanja niste sigurni oko odgovora, tada možete reći: “To je dobro pitanje, i ja želim znati odgovor na njega!”. Kritički razmišljati znači biti spreman dovesti u pitanje i vlastite stavove, zbog nekih novih informacija i različitih perspektiva. Razviti kritičko razmišljanje kod djece možemo raditi tako da im predočavamo različita gledišta, drugačija objašnjenja kao i razna rješenja pojedinih problema.

Važnost razgovora, iskustva i zajedničkog čitanja

Jedna od vještina koja može pomoći u razvijanju kritičkog razmišljanja kod djece je čitanje. Treba istaknuti kako se kritičko mišljenje ne razvija preko noći, nego se gradi kroz razgovore i iskustva. To uključuje i kvalitetne knjige koje, kao roditelji, možete preporučiti djeci i s njima ih zajedno čitati. Kad dijete počne samostalno čitati, bitno je i dalje njegovati rutinu zajedničkog čitanja. Naime, obiteljsko čitanje naglas pruža sjajne prilike za razvijanje kritičkog razmišljanja kod djece. U takvim prilikama birajte one knjige koje dijete možda ne bi samo odabralo, s dužim poglavljima, složenijih zapleta i zahtjevnijeg vokabulara. Zajedničko je čitanje ovdje iznimno bitno jer su roditelji u takvim situacijama važan izvor informacija i podrške. Mogu djeci postavljati pitanja vezana za radnju, ali i odgovarati na njihova pitanja, što je jedan od koraka u razvijanju kritičkog razmišljanja kod djece.

Razvijanje kritičkog razmišljanja kod djece uključuje sporiji tempo čitanja i izdvajanje vremena kako biste djetetu pomogli razmisliti o onome što je upravo pročitalo. Razgovor će se razlikovati od knjige do knjige, no rasprave mogu uključivati pitanja poput što postupci lika govore o njegovoj osobnosti, kako je pojedino poglavlje povezano sa zaključkom knjige ili kakvu poruku knjiga donosi. U takvim je razgovorima od velike važnosti postavljati tzv. “otvorena pitanja”, ona na koja dijete može ponuditi širi odgovor, a ne odgovoriti samo s “da” ili “ne”. Svaka od pročitanih knjiga, kao i razgovor koji slijedi nakon čitanja, pomaže u razvijanju kritičkog razmišljanja kod djece.

Tijekom čitanja, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste potaknuli vještine kritičkog razmišljanje. Ne samo da ćete mu tako pomoći razumjeti priču o kojoj se radi, već ćete ga pripremiti za uspješno cjeloživotno opismenjavanje.

  • Birajte knjige s poznatim iskustvima – na primjer, ako dijete kreće u novu školu, izaberite knjigu o stvaranju novih prijateljstava. To će djetetu omogućiti da se oslanja na svoja osobna iskustva kako bi shvatilo smisao knjige.
  • Razgovarajte tijekom čitanja – kako čitate, tako zastanite nekoliko puta kako biste razgovarali o razvoju likova ili događajima u knjizi. Odvojite i nekoliko minuta nakon čitanja kako biste nastavili razgovor i osvrnuli se na prethodne komentare.
  • Razmišljajte naglas kako biste riješili probleme u knjizi – neka dijete čuje vaše misaone procese, što će ga potaknuti da izrazi vlastita razmišljanja. Kako biste potaknuli dijete da riješi problem u priči, recite nešto poput: “Pitam se što bi princeza mogla učiniti u ovoj situaciji?”.
  • Predvidite što će se dogoditi kasnije – dobar čitatelj svoje znanje i iskustvo koristi kako bi predvidio što bi se moglo dogoditi u priči. Za vrijeme čitanja, zamolite dijete da predvidi što bi se sljedeće moglo dogoditi. Također, kad završite s čitanjem priče, pitajte dijete što bi se moglo dogoditi u budućnosti.
  • Postavljajte otvorena pitanja – izbjegavajte pitanja koja dopuštaju odgovore “da” ili “ne”. Umjesto toga, odlučite se za pitanja koja počinju jednom od ovih šest riječi: tko, što, gdje, kada, zašto, kako?
  • Pustite dijete da samostalno donosi odluke – umjesto da djetetu dajete odgovore ili mu govorite da je u krivu, dopustite mu da samostalno donese zaključke o priči i tako izgradite samopouzdanje u njegove sposobnosti razmišljanja.
  • Potaknite dijete na razmišljanje izvan okvira – kad završite s knjigom, zamolite dijete da razmisli o alternativnim završecima ili rješenjima problema.
  • Povežite iskustva iz stvarnog života s pričama koje ste pročitali – promatrajte situacije i probleme s kojima se susrećete u stvarnom životu i pronađite prilike da ih povežete s pričama koje ste pročitali djetetu.
  • Čitajte naglas kao obitelj – zajedničko čitanje omogućuje i izlaganje različitih mišljenja i perspektiva, što je bitno za izgradnju kritičkog razmišljanja kod djece. Zastanite na bitnim dijelovima priče i neka svaka osobe iznese svoje mišljenje.
  • Priču pretvorite u igru – nakon što se pročitali priču, prikupite nekoliko rekvizita i odglumite priču s djetetom. To je zabavan način razmišljanja o tome kako jedan događaj vodi do drugoga ili objašnjenje zašto se likovi ponašaju i reagiraju na način na koji to čine.

Poticanjem vještina kritičkog razmišljanja kod djece zapravo postavljate temelje za njegovo jasno prosuđivanje, rješavanje problema i kreativno razmišljanje, ne samo dok čita i piše, već i u svim drugim aspektima života.

Izvor: Mission Critical: Reading Together to Build Critical Thinking Skills
Parenting for brain: Critical Thinking For Kids – 5 Powerful Ways to Teach How To Think, Not What To Think

Reading Eggs: 10 Critical Thinking Activities for Kids
Foto: Shutterstock