Kako da dijete zavoli čitanje? Ispravite pogreške koje se događaju i približite knjige djeci

Prije nego što ste krenuli stvarati rutinu čitanja, sigurno ste si postavili pitanje kako da dijete voli čitanje. Da bi dijete uživalo u svijetu knjiga i da bi se u njemu rodila ljubav prema čitanju, bitnu ulogu trebaju odigrati i roditelji. Već smo mnogo puta istaknuli kako je najvažnije da budu primjer djeci jer će tako mališani najlakše usvojiti čitalačke navike. U želji da dijete voli čitanje, roditelji ponekad rade pogreške koje ih obeshrabruju. One nisu strašne, događaju se mnogim roditeljima, no najvažnije je da ih je lako ispraviti uz nekoliko savjeta.

Stručnjaci imaju savjete kako da dijete voli čitanje

Stručnjaci su naveli nekoliko situacija u kojima ste se možda i sami našli kao roditelji, a postoji mogućnost da su obeshrabrile dijete od uživanja u čitanje. No, ne trebate se i sami obeshrabriti jer donose i savjete kako riješiti takav čitalački problem i pokazati djetetu kako da voli čitanje.

Dijete nije okruženo knjigama

I Dr. Seuss je rekao kako kuću treba napuniti hrpom knjiga, one svoje mjesto trebaju pronaći u svakom kutu. I to je filozofija kojom se kao roditelj možete voditi. Ljubav prema čitanju počinje tako da je dijete okruženo knjigama. Pobrinite se da su materijali za čitanje primjereni djetetovoj dobi. To ne uključuje samo knjige, nego i stripove te časopise za djecu. Dijete okružite knjigama i kad ste na putovanju ili kad imate dan prepun obveza. Neka se omiljeni naslov uvijek nađe u automobilu ili u torbi kako biste pri ruci uvijek imali knjigu koju djetetu možete ponuditi u situacijama koje uključuju mnogo čekanja ili monotonu radnju poput putovanja i vožnje automobilom. Jednom kad pročitate sve naslove kod kuće, vrijeme je i za posjet lokalnoj knjižnici za koju je preporuka upisati dijete već u najranijoj dobi.

Čitanje kao “ucjena”

Čitanje se nikad ne bi trebalo koristiti u svrhu pregovaranja, odnosno vrijeme za knjige treba biti vrijeme čistog užitka, radosti i učenja novih stvari. Ako vaše dijete nerado čita, riječi poput “Ako čitaš knjigu, moći ćeš gledati televiziju” ili “Samo deset minuta čitanja i možeš pojesti desert” neće polučiti nikakve dugoročne rezultate. Umjesto takvih pregovora, potaknite dijete da u čitanju vidi istinsku korist. Kad završi knjigu, pitajte ga koje mu je bilo omiljeno poglavlje ili recite kako ste je i sami pročitali u djetinjstvu, a i sad je se rado sjetite.

Čitanje kao prijetnja

Književnica Kate DiCamillo izjavila je da čitanje djeci ne bi trebalo predstavljati kao zadatak ili kao dužnost, već kao dragocjen dar. Dakle, čitanje nikako ne treba koristiti kao prijetnju ili kao svojevrsnu “kaznu”. Rečenice poput “Nisi čitao pa ne možeš gledati televiziju” neće, baš kao ni gore navedeni primjer, donijeti željene rezultate. Ako se vrijeme za čitanje koristi kao prijetnja ili kazna, dijete neće razviti ljubav prema knjigama, nego sasvim suprotno – prema čitanju će osjećati odbojnost.

Djeca ne biraju sama knjige

Ako je vaše dijete školarac, ima zadan popis lektire. No, kad je u pitanju čitanje izvan škole, važno je dopustiti djetetu da samo izabere knjige koje stvarno želi čitati. Posjetite knjižnicu i dopustite mališanu da sam bira naslove. Nema ništa loše u davanju prijedloga i usmjeravanju djetetove odluke, no konačna odluka je djetetova.

Roditelji nečitači

Kao što smo rekli na početku članka, ali i kao što su istaknuli mnogi stručnjaci, da dijete voli čitanje i uživa u svijetu knjiga, tu naviku mora “prepisati” od roditelja. Najbolje se uči primjerom. Pronalaženje vremena za čitanje može postati veliki izazov u užurbanoj svakodnevici i brojnim obvezama, ali ako dijete ne vidi nikoga u kući da uživa u knjigama, teško da će i samo zavoljeti čitanje. Neće uspjeti vidjeti vrijednost koju knjige donose. Zato, neka dijete vidi kako se i sami prepuštate dobrom štivu jer djeca gledaju i često kopiraju svaki roditeljski pokret.

Biranje knjiga koje su ili prelake ili preteške

Ako je djetetu knjiga prelaka ili previše “dječja”, brzo će mu dosaditi. S druge strane, ako je knjiga prezahtjevna i sadrži previše riječi koje ne zna, može stvoriti ogromnu frustraciju, što dovodi do odbijanja od čitanja. Nije jednostavno odrediti je li knjiga idealna za djetetovu dob. No, ako ima nekoliko teških riječi, čitajte ih zajedno na glas. Stručnjaci navode kako nema ništa loše u izlaganju djeteta kompliciranijem sadržaju i složenijem kontekstu, no ako mislite da je jezik pretežak da bi dijete uživalo u priči, ostavite je za drugi put.

Pretjerano ispravljanje pogrešaka

Iako je djetetu važno pokazati gdje je pogriješilo, pretjerana kritičnost može biti obeshrabrujuća. Čitanje bi trebalo biti zabavno i ugodno iskustvo. Važno je to dokazati djetetu. Prisiljavati ga da iznova čita isti tekst dok ga ne dovede do savršenstva može biti obeshrabrujuće za čitatelja u nastajanju. Pokušajte izbjegavati prekidanje dok čitaju i pričekajte stanku kako biste djetetu ukazali na pogreške. Želite li poraditi na tečnosti čitanja, pokušajte s tekstovima koje je zabavno čitati iznova i iznova, poput zabavnih rima i pjesmica.

Ne čitate redovito s djecom

Emilie Buchwald, spisateljica i književna urednica, odlično je sročila kako da dijete voli čitanje. Kaže kako djeca postaju čitači u krilu svojih roditelja. Čak i ako je dijete dovoljno staro da čita samo, zajedničko čitanje i dalje može imati veliku vrijednost. Naizmjenično čitajte naglas i stvorite pozitivno iskustvo vezano za knjige. Razgovarajte o priči, likovima i slikama, postavljajte pitanja o tome što osjeća ili misli o knjizi. Odredite i vrijeme za čitanje jer je to način kako će čitanje postati i jedna od omiljenih rutina.

Foto: Shutterstock, Pexels
Izvor: Reading Eggs – Should I Force My Child to Read? 8 Common Mistakes