Znate li što su pop-up knjižnični programi? Promoviraju narodnu knjižnicu i skreću pozornost na važnost čitanja djeci

U okviru Mjeseca hrvatske knjige 2022. knjižničarke koprivničke knjižnice održale su pop-up knjižnični program za djecu i roditelje ‘Čitamo u ritmu grada!‘ u prostoru centra Supernova Koprivnica s ciljem promocije narodne knjižnice, skretanja pozornosti na važnost čitanja djeci i uključivanja u knjižnicu od najranije dobi.

Predstavljena je i Makerspace oprema – Dash i Dot roboti, Makey Makey i Strawbees kreativni set, koje djeca predškolske i osnovnoškolske dobi mogu koristiti uz najavu u knjižnici, a odgojno-obrazovne ustanove i posuditi na 14 dana.

Sudionici su pričali priče, crtali, igrali se, razgovarali o čitanju, učlanjeni su novi korisnici, podijeljeni prigodni pokloni i promo materijali. U programu je sudjelovalo oko 50 posjetitelja. Promovirana je i kampanja Čitaj mi! koja će sljedeće godine proslaviti 10. rođendan.

Što su zapravo pop-up programi i od kakve važnosti mogu biti za knjižnice?

Pop-up programe karakterizira spontanost i inovativnost, no koliko kod spontano oni djeluju, itekako su detaljno planirani.

Ovakvi programi postali su globalni trend kojem nije cilj samo promocija, već i umrežavanje, dijeljenje znanja i informacija na neočekivanim, ali popularnim lokacijama na kojima se okuplja ciljana skupina ljudi.

Što se tiče knjižnične djelatnosti, osim što ovakve aktivnosti služe kao alat za promociju knjižnice i njenih programa, svrha je i promicanje čitanja, pismenosti, kvalitetne knjižnične građe kao i povezivanje s potencijalnim korisnicima knjižnice.

Mnogo pojedinaca još uvijek ne zna kakve sve usluge knjižnice nude, a ovakav format događanja na mjestima javnog okupljanja odličan je način privlačenja i osvještavanja potencijalnih korisnika. (Svaki 6. stanovnik Koprivnice član je knjižnice).

U inozemstvu, posebice u SAD-u, ovakav oblik promocije knjižnice vrlo je popularan. Knjižničari i volonteri okupljaju se na različitim lokacijama tijekom različitih događanja – izložbi, koncerata, festivala kako bi promovirali knjižnicu. Učlanjuju korisnike na licu mjesta, preporučuju literaturu i održavaju različite radionice.

Dakako, ovo nije jedini format pop-up programa koji se provodi. Organiziraju se i razmjene knjiga, kreiraju stalne zbirke knjiga, na npr. kolodvorima u kojima knjižničari dežuraju ili su u potpunosti bez nadzora.

Koprivnička je knjižnica 2019.godina u svojem gradu oformila takve slobodne knjižnice, u obliku knjigokatnica koje su bile smještene u Gradskom parku.

Male knjižnice su također hvalevrijedan projekt Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica pop-up formata, namijenjene čitanju djeci od rođenja do predškolske dobi u pedijatrijskim ordinacijama i ustanovama koje brinu o djeci. Formiraju se zbirke slikovnica koje se kontinuirano dopunjuju građom prikupljenom u okviru akcije darivanja slikovnica.

Pozitivni elementi ovakvih okupljanja su dakako povećana svijest o knjižničnim uslugama i izloženost potencijalnim korisnicima; razvijanje pozitivnog imidža i razbijanje stereotipa o knjižnici; povećanje članova itd. Pozitivna je stvar i to što knjižničari izlaze iz knjižničnih zgrada, odlaze u zajednicu te im se nudi mogućnost kreativnog izražavanja i poslovanja na drugačijij način.

Ovakvi inovativni programi koji nisu vezani uz sam prostor knjižnica i zadovljstvo koje priušte posjetiteljima, dokaz su kako je sama knjižnica puno više od knjiga na policama.