Anita Dujić: Naša rutina čitanja

Anita Dujić slavna je mama i poduzetnica koja nas na svom Instagram profilu svakodnevno uveseljava novim fotografijama. Pored modnih kombinacija, novih recepata i putovanja, najviše mjesta na profilu Anite Dujić ipak je posvećeno njenoj kćerkici Lily.

Čitanje je toliko važno, to je prozor u jedan novi svijet, bijeg u neke daleke, čarobne zemlje gdje je sve dopušteno. Čitanje kreira znatiželjne, zdrave mlade ljude, razvija maštu, tjera te da misliš, kaže Anita Dujić.

Kao svaki pravi ljubitelj knjiga, odmah smo poželjeli saznati koliko često Lily i njena mama Anita Dujić čitaju zajedno i koju knjigu Lily najviše voli čuti prije spavanja.

Čitaš li svojoj bebi? U koje vrijeme najčešće čitate i uživaš li u tom vašem slatkom trenutku?

Čitam svojoj bebi od rođenja, skoro svaki dan. Trudim se tokom dana uloviti njezinu koncentraciju te joj pročitati knjigicu, dvije za koje znam da ih ona voli. To nerijetko završi da se ona okrene za nečim drugim što joj je otelo pažnju, pa ja završim čitajući samoj sebi, ali bitno je truditi se i lagano stvarati naviku. I sama volim čitanje, te želim da to bude sastavni dio i Lilynog života.

Misliš li da je važno čitati djeci od najmanje dobi? Zašto?

Čitanje je toliko važno, to je prozor u jedan novi svijet, bijeg u neke daleke, čarobne zemlje gdje je sve dopušteno. Čitanje kreira znatiželjne, zdrave mlade ljude, razvija maštu, tjera te da misliš.

Koju knjigu najviše voliš čitati svojoj djevojčici? Čitate li najčešće navečer prije spavanja ili tokom dana?

Prije spavanja je to najčešće nježna, opuštajuća priča, a tokom dana nešto što će joj probuditi maštu, što će je razveseliti. U zadnje vrijeme čitam joj knjigu „Kako je Lily došla na svijet“, Tvornice snova. Preslatka, životna, personalizirana knjiga koju ona toliko obožava, a i ja. Unutra su slatke pričice, slikice Lily, te imena ljudi koji su joj bliski, što ona već sad prepoznaje. Svaki dan joj pročitam par redaka i uživam u njezinim neodoljivim izrazima lica kao reakcije na knjigu.

Koliko često zajedno čitate i kakve knjige većinom čitate?

Čitam joj svaki dan, nekad je to duže, nekad kraće, ali bitno mi je održavati tu rutinu. Uglavnom biram knjige prilagođene njezinoj dobi. Kažu znanstvenici da je bitno djeci čitati pravu knjigu u pravo vrijeme, pa se nekako vodim time.

Gdje nalaziš inspiraciju za odabir knjiga koje će se svidjeti Lily? Kupuješ li knjige, posuđuješ u knjižnici ili ih dobivate na poklon?

Knjige najčešće kupujemo i dobivamo na dar. Imamo ih već jako puno, te već postoje omiljene i one koje je ne zanimaju pretjerano. Zna cura što želi.

Mama Anita Dujić nam je otkrila da njena Lily , osim u knjigama na hrvatskom, uz tatu Škota uživa i u knjigama na engleskom jeziku.

Čitaš li joj češće ti ili tu voli uskočiti i tata?

Kada je čitanje u pitanju, ali i sve ostale aktivnosti u našoj obitelji, obaveze su podijeljene pola pola. I Duncan i ja radimo sve podjednako, tako da joj čitamo oboje. Kako je Lily dvojezično dijete, ja čitam i pričam s njom što više na hrvatskom, a Duncan na engleskom jeziku. Ona trenutno koristi oba dva jezika, tj.miješa ih, iako joj, moram priznati, bolje leži engleski.

Kako izgleda jedan vaš prosječan dan u obitelji s bebom? Je li ponekad teško redovito uključiti čitanje knjiga u raspored?

U jednom našem danu, rekla bih, prođemo čitavu paletu osjećaja i aktivnosti. Ima tu svega. Ona je dakako centar svih naših planova, tako da joj se trudimo što više prilagoditi između naših ostalih obaveza. Jako puno se igramo, pjevamo, plešemo, glupiramo. Za čitanje joj još uvijek, u ovoj dobi, vrlo brzo odluta fokus na nešto drugo, no ja ne odustajem. Moj plan je svaki dan joj nešto pročitati. Navika će doći s vremenom, bitno je biti ustrajan.

Želiš svojoj bebi početi čitati, ali još uvijek nisi sigurna s kojom knjigom krenuti?

Kako bi prvi susret s knjigom bio još posebniji, neka bebina prva knjiga bude ona pisana baš za nju! Možda neće odmah razumjeti riječi, ali će vrlo brzo na stranicama knjige prepoznati sebe, mamu i tatu.

Besplatno prelistaj personaliziranu priču „Kako sam došao na svijet“ i uvjeri se sama zašto mame ne uspijevaju zadržati suze dok ju čitaju.