Što je abecedno načelo? Njegovo usvajanje je važno za razvijanje vještina čitanja kod djece

Da bi dijete moglo prepoznati riječi i naučiti čitati, bitno je da usvoji abecedno načelo. Mališani, prilikom učenja čitanja, moraju naučiti da postoje odnosi između pisanih slova i izgovorenih glasova, a to ne mogu razumjeti i primijeniti dok ne nauče ‘imenovati’ svako slovo.

Djeca znanje o abecedi mogu usvajati na razne načine, čitanjem, kroz igru i recitirajući pjesmice pa su vrlo popularne pjesme o abecedi. Takva neformalna poduka u kojoj djeca dolaze u susret sa slovima, njihovim oblicima i povezanima glasovima, dovodi do učinkovitog učenja slova.

Učenje čitanja kod djece ovisi i o njihovom poznavanju abecednog načela, odnosno ideje da slova predstavljaju određene glasove u govornom jeziku. Takvo učenje, prema kojem postoje predvidljivi odnosi između glasova i slova, omogućuje djeci da takav odnos primijene i na poznate i na nepoznate riječi, što vodi do tečnosti u čitanju.

Abecedno načelo ključno je za čitanje i razumijevanje značenja teksta

Korespondencija između slova i zvuka, odnosno odnos slova u abecedi prema glasovima koje proizvode, ključna je komponentna abecednog načela, kao i učenja čitanja.

Kako bi dijete podučili abecednom načelu, važno je proći svako slovo abecede i njegov odgovarajući glas. Stručnjaci savjetuju da je dobro istovremeno raditi s nekoliko slova, odnosno glasova – imenovati slova i povezati ih s riječi koja počinje na određeno slovo, tj glas.

Nakon početnih koraka, dobro je u učenje uključiti i kakvu kratku priču povezanu s pojmom koji ste odabrali. To će mališanima pomoži da se prisjete i slike i glasa kada naiđu na slovo u tiskanom obliku, što će im olakšati čitanje. Odlična je ideja, savjetuju stručnjaci, učiti i mala i velika slova jer će se dijete susresti s obje varijante prilikom čitanja.

Kako bi savladali abecedno načelo, budući mali čitatelji trebaju razvijati vještine fonološke svjesti i moći prepoznati pojedinačne glasove u izgovorenim riječima. Učenje čitanja, a zatim i pisanja, postaje jednostavnije kad se glasovi povezani sa slovima automatski prepoznaju.

Abecedno načelo sastavljeno je od dva dijela:

  • Abecednog razumijevanja, odnosno spoznaje da su riječi sastavljene od slova, koje predstavljaju pojedini zvukovi
  • Fonološkog kodiranja koje pokazuje kako slova iz tiskane varijante prevesti u zvukove, što omogućuje točno pročitanu i izgovorenu riječ

Za usvajanje abecednog načela potrebno je vrijeme

Abecedno načelo ključno je za čitanje i razumijevanje značenja teksta. Prilikom razvijanja čitalačkih vještina, djeca uče koristiti abecedno načelo tečno i automatski, što omogućuje usmjeravanje pažnje na razumijevanje značenje teksta, odnosno primarnu svrhu čitanja.

Učenje i primjena abecednog načela zahtijeva vremena i mnogim mališanima nije jednostavno. Mnogo je slova za koje treba naučiti kako zvuče, ali i mnogo načina kako se slova mogu rasporediti u riječi. To posebno vrijedi za strane jezike, poput engleskog, gdje isto slovo može predstavljati više od jednog glasa, ovisno o riječi.

Izvori: National Center on Improving Literacy – The Alphabetic Principle: From Phonological Awareness to Reading Words
Reading Rockets – The Alphabetic Principle
Foto: Shutterstock
, Pexels